• Imprimeix

El Maresme serà la primera comarca 100% connectada amb fibra òptica l'any vinent gràcies a un acord entre Govern i consell comarcal

El Departament de Polítiques Digitals farà arribar la fibra al 100% de la població l’any 2020, amb una inversió de gairebé 900.000€

03/10/2018 14:10
Fibra optica maresme
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i el president del Consell Comarcal del Maresme i alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó, han presentat un conveni per accelerar el desplegament de fibra òptica als municipis de la comarca. L’acord possibilita que la fibra òptica pública de la Generalitat arribi l’any vinent a 28 dels 30 municipis de la comarca, i l’any 2020 a la totalitat del territori.
 
Així doncs, el 100% de la població del Maresme disposarà de connexió amb fibra òptica abans del 2020.
 
El conseller Puigneró ha destacat que es tracta d’una notícia “molt important per a aquesta comarca” perquè “esdevindrà la primera comarca amb tots els seus municipis connectats amb fibra òptica per la Generalitat de Catalunya, després del Barcelonès”. Ha afegit que si el Maresme i Mataró ja van ser pioners en el segle passat en el desplegament d’una infraestructura fonamental com va ser el tren, “en el segle XXI la fibra òptica és el nou tren: la infraestructura que permet connectar els ciutadans, les ciutats, les persones al món”.
 
El Govern de Catalunya invertirà gairebé 900.000€ per fer arribar la fibra òptica a la comarca del Maresme. D’aquests, 760.000€ es destinaran a interconnectar la xarxa de fibra òptica de la Generalitat amb la infraestructura desenvolupada pel Consell Comarcal del Maresme. Concretament,19 municipis es beneficiaran de l’acord subscrit entre el Govern i el Consell Comarcal. D’altra banda, el Govern destinarà 76.000€ a desplegar la fibra en dos municipis més de la comarca, gràcies a l’acord signat també amb la Diputació de Barcelona el passat mes de juliol per fer passar la fibra per les carreteres que són de la seva competència.
 
L’acord amb el Consell Comarcal també preveu aprofitar els projectes que desenvoluparà a les vies blaves per fer arribar canalitzacions als municipis de Sant Cebrià de Vallalta i Sant Iscle de Vallalta. Per tant, amb el desenvolupament del que estableix el conveni, l’acord amb la Diputació de Barcelona, i obres que desenvoluparà directament la Generalitat per portar la fibra òptica als darrers 7 municipis s’arribarà així al 100% dels municipis de la comarca (30 en total) que disposaran de punts de connexió de fibra òptica a disposició de les operadores en el futur.
 
El titular de Polítiques digitals ha apuntat que actualment “ja tenim al Maresme desplegats 114 quilòmetres de xarxa i amb aquestes noves inversions en desplegarem 111 més”. “Per tant, arribant a un total de 225 quilòmetres aproximadament de desplegament de xarxa de fibra òptica de la Generalitat”, ha conclòs.
 
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Maresme, Josep Triadó, ha subratllat que “és una notícia important per la comarca perquè genera igualtat d’oportunitats per a tots als municipis”. “Gràcies a la col·laboració entre les diferents administracions”, ha afegit, “es donarà un important impuls en el treball administratiu i en el desenvolupament econòmic de la comarca”.
 
 
Suma d’esforços entre administracions per connectar la comarca
 
La Generalitat de Catalunya disposa de xarxa operativa al llarg de la C-60 entre Mataró i Argentona, i està promovent el nou desplegament fent ús de les canalitzacions ja existents al llarg de la C-32. Així, la Generalitat es farà càrrec de desplegar la xarxa de fibra òptica des de la C-32 a 7 municipis: Cabrera de Mar, Cabrils, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Caldes d’Estrac i Tiana.
 
Per la seva banda, el Consell Comarcal disposa d’un conjunt de trams de canalitzacions amb cable de fibra òptica estès entre 19 municipis de la comarca que, a banda de Mataró i Argentona, fins ara no ha estat operatiu i que la Generalitat connectarà: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Calella, Canet de Mar, El Masnou, Malgrat de Mar, Montgat, Palafolls, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Santa Susanna, Tordera, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Sant Iscle de Vallalta i Sant Cebrià de Vallalta.
 
A més, a aquest conveni es suma l’acord signat el passat mes de juliol amb la Diputació de Barcelona per fer arribar la fibra a 55 municipis de la demarcació, dels quals dos corresponen a la comarca del Maresme (Dosrius i Òrrius).
 
 
Canalització seguint els vorals de les carreteres
 
El desplegament de la fibra òptica requereix d’obra civil a carreteres de diferent titularitat, perquè cal fer canalitzacions als vorals per tal de fer-hi passar el cable. Per aquest motiu, és necessària la col·laboració interinstitucional, donat que cal garantir l’autorització i execució de l’obra per part de totes les administracions implicades.
 
L’acord entre la Generalitat i el Consell Comarcal del Maresme permetrà interconnectar la infraestructura comarcal amb la xarxa troncal desenvolupada pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) per disposar de continuïtat entre el conjunt de trams, configurar una única xarxa i facilitar el desplegament de serveis públics autoprestació per part del Consell Comarcal i la Generalitat de Catalunya, així com facilitar l’accés per al desplegament dels seus serveis als operadors de telecomunicacions.
 
La Generalitat, a través del CTTI, es farà càrrec de la titularitat, del manteniment i de l’explotació de la xarxa resultant a la comarca.

 

 

El desplegament d’una xarxa neutra de fibra òptica està inclòs dins del Pacte Nacional per a la Societat Digital, un gran acord institucional i de país subscrit entre la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions i el món local (ACM, FCM i Localret). D'aquesta manera, el Pacte Nacional per a la Societat Digital esdevé un instrument cabdal per accelerar el procés de digitalització de Catalunya.
 
El projecte d'extensió de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya està cofinançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Després del Barcelonès, el Maresme serà la primera comarca totalment connectada amb fibra òptica de la Generalitat